Copy

Författande, sammanställande eller redigerande av texter ingår nästan alltid i mina arbetsuppgifter på ett eller annat sätt. Många av mina uppdragsgivare har idéer och material, men behöver hjälp med att vaska fram det väsentliga och presentera det på ett tydligt, informativt och pedagogiskt sätt. Ett annat vanligt moment är arbetet med att skärpa tilltalet med hjälp av slagkraftiga formuleringar, rubriker, slogans, taglines etc, ofta i samspel med det grafiska uttrycket.

Mitt mer formella skrivande utvecklades på allvar under mina år på Göteborgs Stadskansli i början av 90-talet, där jag fick jobba med marknadsföring av kurser och seminarier, formulering av omfattande presentationer, ansökningshandlingar med mera. På senare tid har jag också kommit igång med ett mer skönlitterärt språkarbete, både i form av prosa och poesi.


Om fåglar med mera.Bild från min facebook-serie "Grannens träd", som också fick följa med till den första GT-artikeln. Fotot taget från köksfönstret med kombinationen mobiltelefon och tubkikare.

Ingrid Norrman, som är kulturredaktör på Göteborgs-Tidningen, läste en serie inlägg jag gjort på min facebooksida under titeln ”Grannens träd”. Det var naturiakttagelser, oftast med fåglar i huvudrollen och med en livsfilosofisk touch. Ett fågelfrö såddes, Ingrid fick idén till en serie artiklar om fåglar och fågelskådning, och jag fick i uppdrag att skriva en introducerande text och utföra en test av fågel-appar. Här är den introducerande artikeln från september 2014:

GT - Ola Freijd: Nog visste skatan att jag var där!

Nästa text blev en höstspaning om flyttning, talgoxatmosfär och en chillande skata, och så en månskensdikt:

GT - Trafikstockning på himlen - Ola Freijd ger sig ut på höstspaning bland fåglarna i Göteborg

Frågan i tiden kom från GT till kulturskribenterna: ”På söndag blir det vintertid och vi får en timme till skänks. Den brukar försvinna in i det vanliga livet, rätt obemärkt, även om det är skönt att sova lite längre på morgonen. Men om vi tänker efter - vad vill vi - vad vill ni EGENTLIGEN använda den här extra timmen till?”. Responsen, inklusive min version, finns att läsa här:

GT - Vad vill du göra med en timme av ditt liv?

Tidig december, dags att informera om årstidens bevingade ligistgäng och hur man känner igen dem på deras respektive stil och mode. Plus ett ode till sidensvansen:

GT - Vinterns fåglar på rövarstråt!

Och så den sista texten innan Göteborgs-Tidningens kulturredaktion till årsskiftet sorgesamt läggs ner. Så här till juletid är domherre beställd, och beskriven - det handlar om dess sköna yttre, mystifika läten, vad den har för sig om sommaren etc. Och en liten vers. Håll till godo:

GT - Och där satt julfågeln i trädtoppen!
  grafisk form
webb
copy
om ...Välkommen att höra av dig!
070-422 15 42© All rights reserved.