Trädet erbjuder
Yoga
Soft Balans
Jympa
Om Ulrica
Aktuellt
Kontakt
Välkommen
 
  Om Ulrica

Ett obefintligt steg för mänskligheten, men ett gigantiskt steg för mig - jag har flyttat hem till Ådalen. Efter 35 år är jag nu tillbaka i mina hemtrakter. Det känns fantastiskt, utmanande, tryggt och samtidigt lite osäkert. Trivs gör jag redan och nu drar jag igång min verksamhet här.

Resan har gått via arbetserfarenhet i skiftande verksamheter och biolog-utbildning vid Linköpings Universitet till Länsstyrelsen i Jönköping, där jag 1990 fick anställning som biolog. Under samma period gick jag ledarutbildning på Friskis och Svettis och vidareutbildade mig inom friskvårdsområdet. Mina arbetsuppgifter på Länsstyrelsen växlade alltmer över till arbetsmiljöfrågor - bland annat ansvarade jag för utvecklingen av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Mitt arbetssätt präglades av att fokusera på det friska.

Så 2003 fick jag diagnosen Parkinsons sjukdom. Det vände förstås upp och ner på min tillvaro, men det fick mig också att omvärdera mycket i livet. Jag fick bonuserfarenheter som ger mig styrka och trovärdighet i möten med människor. Jag vet hur det är att vara i kris, men jag vet också hur det är att kunna gå vidare, utvecklas och se nya möjligheter i livet.

Efter 18 år på Länsstyrelsen i Jönköping tog jag steget till frilansande uppdragstagare inom friskvårdsområdet. Jag är utbildad yogainstruktör (Nordiska Yogainstitutet) och undervisar idag, förutom i Yoga, även i Soft Balans, en träningsform som jag tillsammans med en kollega tagit fram till förmån för personer som har det lite motigare än andra men ändå vill träna kropp, själ och sinne på ett skonsamt sätt.

Min drivkraft är ett långsiktigt hållbart förhållningssätt till naturen, livet och inte minst mig själv och mina medmänniskor. Jag vill vara en tillgång för min omgivning och visa andra, inte minst de som har Parkinson, hur man kan träna för att förena det rationella tänkandet med det subjektiva känslolivet, alltså träna med hela sin varelse.

Jag har en underbar tonårsdotter som jag vill finnas till hands för. Jag vill göra saker som är bra för mig, ta vara på glädjeämnen, vara i nuet, dansa mer, skratta mer och umgås med mina vänner. För övrigt hantverkar jag, återbrukar textil och skinn, syr och stickar på beställning.

Mina motton


"Find your rhythm."
Att lyssna inåt, känna min puls, hitta min egen rytm i allt jag gör, är avgörande för min hälsa.

"Learning to live, living to learn."
Jag intervjuades i lokalradion om mitt liv med Parkinson och då hade man lagt in en låt av Beth Hart med den titeln som introduktion. Jag hade aldrig hört den innan men den grep tag i mig och har liksom stannat. Livet är ett livslångt lärande, eller hur?

"Man blir aldrig färdig och det är som det ska."
Dessa rader från Patricia Tudor-Sandahl's otroligt inspirerande bok "Tid att vara ensam" kom till mig som en befrielse och har blivit ett självklart motto för mig.Ulrica "Ullis" Berglund

© Ulrica Berglund | design och foto: Ola Freijd
upp